# Avantaje 1:76
Pot fi plasate în fisuri paralele, fără îngustare. Avem plasament bun atunci când frendul este deschis pe jumătate.
# Funcționare 1:78
Dacă ai folosit vreodată spraițul în horn, știi deja cum funcționează frendurile. În spraiț, greutatea ta este transferată prin picioare spre pereții hornului.
# Fisurile orizontale 1:80
Fabricantul recomandă ca lobii mari să fie plasați în partea de jos. Dacă însă nu toți lobii sunt în contact cu stânca, se răsucește cu lobii mici în jos.
# Deplasarea 1:83
Un plasament ratat se datorează de multe ori fenomenului de deplasare în fisură. Prelungirea buclei elimină riscul ca mișcarea corzii să miște și frendul.
# Pasiv 1:83
Frendurile moderne sunt omologate la rezistența maximă și în poziția pasivă. În practică, frendurile pe un singur ax se vor roti, sărind din fisură.
# Micro 1:83
Oferă puțină marjă de eroare în ce privește amplasamentul și calitatea stâncii. De multe ori sunt folosite doar pentru cățărare artificială sau ghidare coardă.
# Testare 1:84
Dacă la smucituri concomitente frendul se mișcă, plasamentul nu e bun. La fel dacă la mișcarea ușoară a buclei frendul se deplasează.
# Blocare 1:84
Uneori se poate bloca în fisură, și trăgaciul nu mai ajută. Se poate folosi extractorul de nuci pentru a degaja individual fiecare lob.
# Contact 5:30:89
Lobii interiori și cei exteriori formează trei puncte de contact cu stânca. Chiar dacă unul din lobii interiori nu este în contact, plasamentul este bun.
# Forțe duble 2:106
Frendurile exercită asupra pereților forțe duble față de forța de tragere în jos. Este vital ca stânca să fie foarte solidă.
# Frecarea 2:106
Dacă la nuci frecarea cu pereții nu este necesară, în cazul frendurilor este esențială. Prin urmare, se evită folosirea lor pentru tipuri de roci cu coeficient redus de frecare.
# Tracționare 7:80
Forța de tracționare în jos trebuie să fie echilibrată de suma forțelor de frecare cu pereții. Forța de frecare depinde de unghiul camelor (diferit în funcție de producător).
Last update: 22 days ago